Lastik üretimi birçok aşamadan oluşan karmaşık bir süreçtir. Temel adımları gelin hep birlikte görelim.
PLANLAMA VE TASARIM
Birçok lastik, belirli bir model taşıtın üreticisi tarafından belirtilen gerilmeleri ve performans ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu işlem, otomobilin özel gereksinimlerinin matematiğini spesifikasyonlara dönüştüren bir bilgisayarla başlar. Lastik tasarımının istenen özellikleri sağlama yeteneğini test etmek için bir prototip lastik üretilir. Belirli bir araç için bir lastik için özel tasarım, tipik olarak lastik üreticisi ve araç üreticisi tarafından aylarca süren test, muayene ve kalite kontrollerini alır.
İMALAT
Üretim süreci, özel yağlar, karbon siyahı, pigmentler, antioksidanlar, silika ve istenen tam özellikleri sağlamak için bir araya getirilecek diğer katkı maddeleri ile birlikte çeşitli kauçuk türlerinin seçimi ile başlar. Lastiğin farklı parçaları için ayrı bileşikler kullanılır. Mikser görevi gören bir makine, her bir bileşik için çeşitli hammaddeleri sakız kıvamı ile homojenleştirilmiş bir siyah malzeme yığını halinde birleştirir. Eşitliği sağlamak için karıştırma işlemi bilgisayar kontrollüdür. Birleştirilen malzemeler daha sonra lastiğin yan duvarları veya diğer lastik parçalarında kullanılması için makinelere gönderilir.
Lastik yapım makinesine giden ilk bileşen, iç astardır, hava ve neme nüfuz etmeye dayanıklı ve iç tüpün yerini alan özel bir lastiktir. Daha sonra genellikle polyester ve çelikten yapılmış gövde katları ve kayışları gelir. Katlar ve kayışlar lastiğe güç verirken aynı zamanda esneklik sağlar. Kayışlar, lastik mühendisinin istenen sürüş ve taşıma özelliklerini sağlamak için belirlediği kesin açı ve boyutta kesilir. İki çembere şekillendirilmiş bronz kaplı çelik tel telleri, lastiğin jantına hava sızdırmaz bir şekilde oturmasını sağlayan kordonu oluşturmak için lastiklerin yan duvarına implante edilir. Lastik sırtı ve yan duvarlar, kemer ve gövde katlarının üzerine yerleştirilir ve ardından tüm parçalar sıkıca birbirine bastırılır. Sonuçta “yeşil” veya sertleşmemiş lastik denir.
Son adım lastiği iyileştirmektir. “Yeşil” lastik bir kalıbın içine yerleştirilir ve kalıbın üzerine bastırmak için şişirilir ve lastik sırtı ve yan duvardaki lastik tanımlama bilgisi oluşturulur. Daha sonra on iki ila on beş dakika boyunca 300 dereceden fazla Fahrenheit'te ısıtılır, bileşenleri yapıştırmak ve kauçuğu sertleştirmek için vulkanize edilir. Üretimm aşamasından sonra her lastik kontrol edilir ve hattan rastgele alınan örnek lastikler test edilir.