lastikyorum.com logo

Güncellenen AB lastik etiketi ile gelen yenilikler

Güncellenen AB lastik etiketi ile gelen yenilikler

AB LASTİK ETİKETİ NEDİR?

AB lastik etiketi, lastik güvenliği ve çevresel etkileri hakkında bilgi sağlamak için 2012 yılında AB (Avrupa Birliği) tarafından tanıtıldı. AB lastik etiketleri, lastikleri ıslak yüzeylerde frenlemeye, yuvarlanma direncine ve dış gürültüye yönelik performansa göre sınıflandırır. Bu 3 temel parametre, satın aldığımız lastiklerin kalitesini anlamamıza yardımcı olur. 1 Mayıs 2021'den itibaren bu AB lastik etiketlerinde bazı değişiklikler oldu.

Eski Ab lastik etiketi

ESKİ YÖNETMELİĞE GÖRE LASTİK ETİKETİ

YENİ YÖNETMELİKLER VE AB LASTİK ETİKETLERİ

Otomobil ve kamyonet lastiklerini AB pazarına sunan üreticiler için lastik etiketini gösterme zorunluluğunu getiren ilk yönetmelik (EC) N 1222/2009 yönetmeliğiydi. Ancak, bu yönetmelik gözden geçirildi ve 1 Mayıs 2021'den itibaren (AB) 2020/740 yönetmeliği ile değiştirildi. Yeni düzenlemeye otobüs ve kamyon lastikleri de dahil edildi.

YENİ YÖNETMELİKTEKİ FARKLILIKLAR NELERDİR?

Yeni düzenleme, otobüs ve kamyon lastiklerini de kapsamına almasının yanı sıra üç temel parametrede de değişiklikler getiriyor. Buzlu koşullarda ve/veya şiddetli kar koşullarında kavrama için lastik etiketine yeni semboller eklendi ve yeni etiketler ayrıca bir QR kodu ve enerji verimliliği logosu içeriyor.

AB yeni lasdtik etiketi açıklamaları

YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE LASTİK ETİKETİ

ISLAK KAVRAMA

AB lastik etiketlerinde yapılan değişiklik ile artık ıslak yol tutuş ölçümleri A sınıfından E sınıfına kadar derecelendiriliyor. Islak zeminde tutuş için 'A' kodlu ürünler daha kısa bir fren mesafesini belirtirken, 'E' kodlu ürünler en uzun fren mesafesini belirtiyor.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ/ YUVARLANMA DİRENCİ

Yeni AB lastik etiketlerinin yuvarlanma direnci için yalnızca 5 sınıf (A'dan E'ye) bulunuyor. En kaliteli 'A' dereceli bir lastiğin yuvarlanma direnci daha düşüktür, bu nedenle aracı hareket ettirmek için daha az enerji gerekir. Bunun anlamı yuvarlanma direnci A sınıfı olan bir lastiğin, daha düşük yakıt maliyeti olacağıdır. Yakıt verimliliği sembolü artık bir elektrik yıldırım sembolü ile birlikte gösterilmektedir, bu sembol elektrikli araçlar için olduğu kadar içten yanmalı araçlar için de geçerli.

DIŞ GÜRÜLTÜ

Gürültü sınıfı daha önce ses dalgaları şeklinde belirtilmekteydi, yeni AB lastik etiketinde ses dalgaları yerine, desibel cinsinden dış gürültü değeri ile 'ABC' olarak yazılmıştır. Ses dalğası yerine 'ABC' sınıflandırması, tüketicilerin okuması için daha kolay olacağı düşünülmüştür.

Dış gürültü sınıfı A (araç dışında daha az gürültü) ile B (daha fazla gürültü) arasında değişirken, C sınıfındaki gürültü seviyelerine artık izin verilmemektedir. ABC kategorilerini müşterilerin okuması daha kolay olacaktır.

3 TEPELİ DAĞ KAR TANESİ VE KIŞ LASTİKLERİ

Kar koşullarına uygun görülen lastikler, '3 Peak Mountain Snow Flake' (3PMSF) sembolünü içerecektir. Üç dağ zirvesiyle çevrili bu kar tanesini lastiklerin yan duvarlarında da görebilirsiniz.

Ayrıca, buzlu yüzeylerde kullanılmak üzere tasarlanmış Kuzey Avrupa kış lastiklerinde bulunan yeni bir buz dikit sembolüne de yer verilmiştir. Bu yeni semboller, harici gürültü sembolünün yanında görünecektir.

QR KOD

Yeni AB lastik etiketleri bir QR kodu içerecek. Akıllı telefonunuzdan veya başka bir okuyucu tarafından bu kod tarandığında, Avrupa Komisyonu ürün veri tabanına bağlanarak ürün hakkında ilave bilgi sağlayacaktır. Bu çevrimiçi platform, Avrupa Enerji Etiketleme Ürün Kaydı (EPREL) olarak adlandırılıyor.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ LOGOSU

AB lastik etiketleri, enerji verimliliğinin yanı sıra birçok önemli kriteri içermesine rağmen, AB'nin Enerji Verimliliği Etiketleme kategorisi içinde yer alıyor, dolayısıyla yeni etiketlerde en üstte “Enerji” yazıyor.

ETİKETLER NEDEN DEĞİŞTİRİLİYOR?

Gözden geçirilmiş yönetmeliğin tanıtılmasıyla tüketiciler, lastiklerini satın alırken daha fazla bilgilendirilmiş ve yetkilendirilmiş olacaktır. Değişikliklerin daha iyi güvenlikli lastiklerin kullanımını artıracağı umulmaktadır. Yeni düzenlemenin arkasındaki diğer bir itici güç, otomotiv endüstrisinde enerji tüketimini iyileştirmeye yardımcı olmaktır. Enerji verimliliği açısından en iyi performans gösteren sınıflardaki lastikler, enerji tasarrufu ve CO2 emisyonlarında azalma sağlayacaktır.

ESKİ LASTİK ETİKET SINIFLARINA UYGUN LASTİKLERİMİ KULLANMAYA DEVAM EDEBİLİR MİYİM?

Evet, eski etiket sınıflarına sahip lastikleri kullanmaya devam edebilirsiniz. Mayıs 2021'den önce üretilen tüm lastikler eski etikete sahip olmaya devam edecek (tarihi DOT koduna bakarak anlayabilirsiniz). Aslında lastikler tamamen aynı olacak ve değişen sadece etiket. E, F ve G sınıflarındaki lastikler, 1 sınıf daha yüksek olarak yeniden sınıflandırılacak, ancak gerçek yapı aynı olacaktır.

YENİ AB LASTİK ETİKETLERİNİN ÖZETİ

Değişiklikler, tüketicilere kış lastiklerini ve dört mevsim lastiklerini tanımlama yeteneği gibi ek bilgiler sağlayacak. QR kodu, bireylerin resmi ürün veri tabanına bağlanmasını sağlayarak etiket üzerindeki ifadeleri onaylamalarına izin verdiği için faydalı olacaktır. Bu da lastiklerinizin kalitesine ilişkin daha fazla şeffaflık sağlayacağı düşünülmektedir.

Yeni etiket değerleri 1 Mayıs 2021'de kullanıma sunulmuştur.

Yorum Yap

E-Posta adresi gereklidir ancak yayınlanmayacaktır.
Küfür ve hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image Resmi Yenile

Çok Yorum Alanlar

Yaz Lastikleri

Kış Lastikleri

Dört Mevsim Lastikler

Videolar

aksesuarium.com

Testler

Haberler

Türkçe lastik yorumları, test ve haberlerini bulabileceğiniz özgün internet sitesi.

Mobil Uygulamamızı İndirin
google play

© 2018-2021 Copyright lastikyorum.com